Dit betekent dat je de e-liquid laat rijpen, zodat de smaak van deze e-liquid optimaal is zodra je het gaat gebruiken. Je kunt het een beetje vergelijken met een wijn laten rijpen. Ook hier komt dan de smaak beter tot zijn recht en wordt de smaak zoals hij eigenlijk bedoeld is.

Is steepen altijd nodig?

In de regel is steepen niet nodig bij kant-en-klare e-liquids. Zoals de naam al zegt, zijn ze bij verkoop kant-en-klaar en daarom direct klaar voor gebruik. Sommige merken adviseren wel om de e-liquid nog te laten rijpen, maar dit is sowieso het geval bij heel weinig merken en dan wordt het uiteraard specifiek aangegeven. Maar normaliter heeft een kant-en-klare e-liquid al kunnen rijpen tijdens het productieproces.

Wanneer is het wel nodig?

Het steepen van een e-liquid is wel heel raadzaam, wanneer je zelf een e-liquid mengt. Dit geldt wanneer je een e-liquid helemaal zelf maakt, maar ook wanneer je bijvoorbeeld twee (of meer) kant-en-klare e-liquids met elkaar mengt. Ook dan is steepen een goed idee, omdat de smaken dan de tijd krijgen om zich echt goed met elkaar te mengen.

Hoe kan ik een e-liquid steepen?

Er zijn allerlei verschillende manieren, maar de manier die ik zelf altijd gebruik is de e-liquid gewoon 1 tot 3 weken in een keukenkastje zetten. Zolang de plek maar donker en op kamertemperatuur is.

Om het proces te versnellen zou je eventueel af en toe verse lucht bij de e-liquid kunnen laten. Die doe je door gewoon de dop eraf te halen, even 10 minuten laten staan, dop er weer op. Om de frisse lucht dan goed te mengen kun je het flesje nog even schudden en daarna uiteraard weer terugzetten.

Bij welke smaken moet je dit vooral doen?

Steepen kun je het beste doen bij tabaksmaken. Deze behoeven vaak een wat langere rijpingstijd om de smaak echt goed tot zijn recht te laten komen. En ook custard of romige smaken komen het beste tot zijn recht wanneer je deze even laat steepen.

Je zou natuurlijk ook gewoon alle smaken kunnen laten steepen. Het kan in ieder geval bij geen enkele smaak kwaad; de e-liquid wordt er in de regel juist alleen maar beter van of in ieder geval zoals hij eigenlijk hoort te zijn. Dus twijfel je? Steepen maar!

Show CommentsClose Comments

Leave a comment