Wist je dat het niet slim is om lukraak met strooizout in de weer te gaan? Er zijn verschillende manieren om veel efficiënter met het zout om te gaan, waardoor je bovendien meer effect hebt. In deze blog staan ze allemaal op een rijtje. Doe er je voordeel mee wanneer het vriest, en zorg zo voor een ijsvrij oppervlak op je stoep en oprit.

Wanneer beginnen met strooien?

Waar de meeste mensen al starten met strooien wanneer er daadwerkelijk sneeuw ligt, is het veel slimmer om te anticiperen en preventief te strooien. Geeft het weerbericht aan dat de temperatuur de komende nacht rond het vriespunt ligt? Dan is het slim om reeds wat strooizout op de oprit te strooien. Je ziet niet voor niets dat ook gemeenten al de avond vóór het gaat vriezen aan het strooien zijn. Preventief strooien is namelijk niet alleen de meest zuinige methode, maar ook de meest effectieve. Sterker nog, wanneer je wacht tot er daadwerkelijk sneeuw ligt ben je eigenlijk al te laat, en wordt het meestal een enorme zooi.

Sneeuw ruimen voordat je strooit

Ben je toch te laat, en ligt er inmiddels een flink pak sneeuw? Ga daar dan niet eigenwijs dooikorrels overheen strooien, want dat schiet niet op. Het is echt beter om eerst sneeuw te ruimen, en in een hoek te gooien waar je er geen last van hebt. Pas daarna kun je gaan strooien, waarna je zult merken dat het restantje sneeuw en ijs op zal lossen en het minder glad wordt. Zou je de sneeuw laten liggen en daar overheen strooien? Dan heb je super veel zout nodig om alles op te laten lossen, en wordt het een vieze, grijze rommel.

Waar koop je goed strooizout?

Let erop dat je niet teveel betaalt voor je strooizout. Veel winkels hebben in de week voordat het kouder wordt een strooizout aanbieding, en dan kun je het beste veel tegelijk inslaan. Als het eenmaal sneeuwt en iedereen strooizout gaat kopen wordt het schaarser, en daarmee ook de aanbiedingen. Het loont dus de moeite om het tijdig om huis te halen. Zo weet je zeker dat je er niet teveel voor betaalt, en heb je bovendien genoeg in huis voor het geval dat het eerder gaat sneeuwen of vriezen dan verwacht.

Hoe bewaar je strooizout?

Er is eigenlijk niet echt een specifieke plaats waar je strooizout moet bewaren. Het enige waar je voor moet zorgen is dat het absoluut droog ligt. Als het nat wordt is het niet meer te gebruiken, want het is lastig te strooien. Veel mensen schaffen daarom zogeheten zoutbakken aan, die je gewoon buiten kunt laten staan. Deze sluiten goed af, en houden zo vocht buiten, waardoor het zout droog blijft.

Show CommentsClose Comments

Leave a comment