Hoe om te gaan met baby’s op vakantie? Ouders met baby’s die vaak huilen, durven soms niet op reis te gaan. Ze zijn bang dat ze andere vakantiegangers, bijvoorbeeld op de camping, zullen storen. “Stress voor de vakantie bij de ouders kan ook nog eens zorgen, dat de pasgeborene extra overstuur raakt,” aldus René Zweedijk, sinds 1989 osteopaat en docent bij- en nascholingen gericht op kinderen. “Wie echter enkele weken voor de vakantie met een vaak huilende baby langskomt bij de osteopaat, kan doorgaans met een gerust hart toch de koffers pakken.”

Zweedijk wordt in zijn praktijk in Zeeland regelmatig geconfronteerd met ouders die de vakantie met angst en beven tegemoet gaan, en deze zelfs afzeggen, omdat hun pasgeborene zo vaak huilt. Zweedijk: “Door stress neemt de gevoeligheid bij een mens toe. Een baby die zich in een dergelijke toestand bevindt, is daarom veel gevoeliger voor prikkels om zich heen en huilt vaker.

Stress bij een zeer jong kind kan een lichamelijke oorzaak hebben of kan worden veroorzaakt door gedrag van de ouders, die zich druk maken om vakantie- of andere perikelen.” Osteopathie is echter bij uitstek geschikt om met zeer zachte hand en minimale handelingen, in combinatie met gerichte adviezen aan de ouders, de stress en ‘overprikkeling’ bij de baby weg te halen. Zweedijk: “In het algemeen is het jonge kind dan in maximaal drie à vier handelingen van zijn huilgedrag verlost.”

Over osteopathie

Een osteopaat ziet het lichaam als één geheel. Hij/zij weet welke lichaamsweefsels met elkaar in verbinding staan en op welke manier deze elkaar kunnen beïnvloeden. Daardoor kan een osteopaat de mogelijke oorzaak van een klacht vinden, waar andere behandelaars die niet vonden: soms in een ander deel van het lichaam dan waar de klacht optreedt. Het doel van de osteopaat is niet om ziekte te bestrijden maar om de hele persoon te helpen en te ondersteunen om gezond en weerbaar te worden. Een osteopaat werkt uitsluitend met zijn handen.

Hij/zij gebruikt geen medicijnen of apparaten. Hij of zij herstelt de beweeglijkheid van het hele lichaam en optimaliseert zo met (overwegend) zachte handgrepen de weefselcondities. Een osteopaat is geen vervanger van de huisarts of specialist, maar werkt er juist mee samen. Als het nodig is, verwijst een osteopaat door.

Show CommentsClose Comments

Leave a comment