Heb jij jouw eerste auto gekocht? Gefeliciteerd! Nu kunnen de onvergetelijke ritjes worden gemaakt. Maar voordat je achter het stuur mag stappen, is het belangrijk om een autoverzekering af te sluiten. Zonder autoverzekering mag je namelijk de weg niet op. Weet je nog niet goed welke autoverzekering bij jou past, en waar je allemaal op moet letten? Wij helpen je met de onderstaande blog op weg.

WA-verzekering is verplicht

We benoemden net al even kort dat een autoverzekering verplicht is voor iedereen met een auto op zijn of haar naam. We hebben het in dit geval over de WA-verzekering. Een WA-verzekering is de goedkoopste autoverzekering en geeft dan ook de minste dekking. Het zal alleen de schade dekken die jij met jouw auto veroorzaakt bij een ander. 

Verschil tussen WA, beperkt casco en all risk

Naast WA kun je ook kiezen voor beperkt casco of all risk. Het is belangrijk om na te denken welk soort verzekering past bij jouw situatie en jouw auto. Heb je een spiksplinternieuwe auto gekocht? Dan is een WA-verzekering misschien niet verstandig. Vaak wordt aangeraden om bij een nieuwe auto te kiezen voor all risk. Een all risk verzekering zal niet alleen de schade dekken die jij veroorzaakt bij een ander, maar zal ook de schade dekken die jij zelf veroorzaakt. Je kunt ook nog kiezen voor beperkt casco. Vaak wordt deze verzekering aangeraden voor auto’s die al een paar jaar oud zijn. Naast de schade aan anderen wordt bij deze ook de schade door onder andere brand, een storm of bij diefstal gedekt.

Aanvullende dekkingen

Het kan zijn dat je de dekking van de autoverzekering nét niet uitgebreid genoeg vindt. Het is in dat geval mogelijk om jouw autoverzekering uit te breiden door een aanvullende dekking te kiezen. Denk daarbij aan de pechhulpverzekering, rechtsbijstandsverzekering of de inzittendenverzekering. Hiervoor betaal je natuurlijk wel meer premie, maar zo ga je wel met minder risico de weg op.

Check de premie, dekking en de voorwaarden

Wanneer je een autoverzekering gaat afsluiten, is het belangrijk om verschillende autoverzekeringen met elkaar te vergelijken. Let daarbij onder andere op de premie, de dekking en de voorwaarden. Vooral die voorwaarden zijn belangrijk om eens door te nemen: in de voorwaarden staat onder andere de hoogte van het eigen risico en hoeveel je krijgt uitgekeerd bij schade. De ene verzekering keert de dagwaarde uit, bij de andere verzekering is dit de nieuwwaarde. Verdiep je daarom goed in de kleine lettertjes van de autoverzekeringen, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Show CommentsClose Comments

Leave a comment