Een vraag die regelmatig wordt gesteld. Uiteraard niets mis mee, maar helaas behoren wij nog niet tot de gelukkigen. Dus ‘Nee’ onze dochter slaapt nog niet door. Niet bij drie weken, toen de vraag voor het eerst werd gesteld, en helaas ook niet nu ze zes weken oud is. Daarentegen zijn wij al blij áls ze slaapt!

Toen ik zwanger was maakte ik me druk over welk dekbedovertrek er tijdens de kraamweek op het bed lag. Ik lieg niet als ik zeg dat ik een nieuw dekbedovertrek heb gekocht om er zo stijlvol mogelijk bij te zitten de eerste dagen. Daar zat ik de eerste dagen als trotse moeder met Bo op het kraambed met nieuw overtrek. Ik voelde me net een prinses op de verhoogde erwt.

Het duurde nog geen week, de kraamverzorgster was letterlijk de deur nog niet uit, en het interesseerde me totaal niet meer wat voor dekbedovertrek er op het bed lag. Nog steeds boeit het me niet, zolang het maar schoon is. Het is zelfs zo dat ik sinds Bo een week oud is allang blij ben als mijn hoofd ‘s nachts een kussen raakt. Symptomen die leken op kramp, lijken inmiddels op verborgen reflux. Een afspraak bij de kinderarts staat dan ook voor volgende week gepland.

Gelukkig kennen we ook mensen die weten hoe het is als je baby te weinig slaapt en na bijna elke voeding zeker een uur ontroostbaar is. Om welke reden dat ook mag zijn. Deze mensen zeggen niet dat ‘Baby’s nou eenmaal huilen’ of dat ‘Gebroken nachten er bij horen’. Met beide opmerkingen ben ik het namelijk helemaal eens: baby’s huilen en nachtvoedingen zijn niet meer dan normaal. Maar wanneer je baby ontroostbaar is en je ziet dat ze pijn heeft en je soms twee nachtvoedingen hebt waarbij ze pas twee uur later weer slaapt, dan weet je zeker dat degene die deze opmerkingen maken geen idee hebben hoe dit is. Wat ontzettend fijn voor hen want huilende baby’s en gebroken nachten horen bij de kraamtijd, maar ik ben ervan overtuigd dat ontroostbare baby’s en te korte nachten dat niet doen.

Ken je de nieuwe dimensie van vermoeidheid al?

Tijdens een kraamvisite vroeg een vriendin me of ik inmiddels bekend was met de nieuwe dimensie van vermoeidheid? Ja, ik denk inderdaad dat ik dat ben! Voor 6 september 2014 was ik moe na een lange zware werkdag of een avond stappen tot in de vroege uurtjes, tegenwoordig ben ik moe na een doorsnee dag met twee keer 2 a 2,5 uur slaap. Haar oplossing voor deze vermoeidheid: een nieuwe boxspring. Zelf had ze een paar maanden geleden een nieuwe boxspring gekocht. Achteraf zei ze dat ze veel eerder een boxspring had moeten kopen, omdat ze nu veel en veel beter slaapt dan in haar eenvoudige Ikea bed. Waarom had niemand haar ooit verteld dat een nieuwe boxpsring zoveel impact kon hebben op haar slaap en uitgerust en fit wakker worden. Zij is de vierde persoon die me dit verhaal vertelt. Twee ex-collega’s en een vriendin gingen haar voor.

Show CommentsClose Comments

Leave a comment