Met het mooie weer komt de tijd van het buiten klussen er ook weer aan! Je dakgoot schoonmaken behoort waarschijnlijk ook tot de geplande klusjes. Veel mensen zien hier tegenop. In dit artikel lees je hoe je problemen met je dakgoot kunt voorkomen of oplossen!

Hoe herken je een verstopping?

Twijfel je of je dakgoot toe is aan een onderhoudsbeurt? Er zijn manieren om erachter te komen of er sprake is van een verstopping. Je ziet natuurlijk meteen dat de dakgoot verstopt is wanneer je het regenwater over de rand ziet komen. Vaak ben je dan helaas al te laat. Er zijn vooraf in de meeste gevallen al tekenen dat er onderhoud nodig is. De muur onder de dakgoot is dan bijvoorbeeld vochtig of er groeien plantjes in de dakgoot zelf. Daarnaast kun je het merken als je veel last hebt van muggen; deze komen af op het stilstaande water in de dakgoot.

Voorkomen is beter dan genezen

De dakgoot wordt vaak door mensen vergeten. Toch kan een slecht onderhouden dakgoot voor vervelende problemen zorgen. Door wind en neerslag kunnen er flink wat oude bladeren, mos en afgebroken stukjes van dakpannen in de dakgoot terechtkomen. Wanneer dit niet op tijd eruit wordt gehaald kan dat voor ernstige lekkages zorgen. Schade door achterstallig onderhoud wordt in heel veel gevallen niet vergoed. Het is daarom aan te raden om jaarlijks de dakgoot schoon te maken.

Huur een professional in

Vind je de dakgoot schoonmaken een vervelend klusje? Dan kun je besluiten om een professional in te huren. Deze vakman weet precies hoe de dakgoot het beste schoongemaakt kan worden. Ben je bang dat je het onderhoud van de dakgoot alsnog vergeet? Dan kun je ook een abonnement afsluiten, dan heb je helemaal geen omkijken meer naar het onderhoud van de dakgoot. In dat geval komt er ieder jaar een professional voor een vast bedrag per maand langs voor het onderhoud. De kosten hangen in dat geval af van de lengte van de dakgoot.

Vergeet de regenpijp niet

Veel mensen vergeten dat een verstopte dakgoot vaak ook een verstopte regenpijp betekent. Twijfel je of de regenpijp (ook) verstopt is? Laat dan water door de regenpijp lopen om te checken of hij daadwerkelijk verstopt is. Wanneer je het zelf aandurft om de regenpijp te ontstoppen zou je dit kunnen proberen met een lange stok (bijvoorbeeld van een bezem), ijzerdraad met een haak eraan of een trekveer. Toch is dit een lastig klusje dat je het liefste wil voorkomen. Daarom is het verstandig om een professional in te huren voor de dakgoot om zo verdere schade te voorkomen. 

Show CommentsClose Comments

Leave a comment