Het is een lastige keuze waar veel mensen vroeger of later voor komen te staan: blijven we in onze bestaande woning, of kiezen we ervoor om te verhuizen naar een woning die gelijkvloers is? Al zijn de argumenten voor iedereen verschillend, en zal de vraag dus ook voor verschillende antwoorden kunnen zorgen, krijgt vrijwel iedereen met dezelfde voor-en-nadelen te maken. Met dezelfde punten waarnaar moet worden gekeken, en op basis waarvan uiteindelijk een afweging moet worden gemaakt.

Waarom niet verhuizen fijn kan zijn

Wanneer traplopen lastiger gaat, gaan veel mensen nadenken over een verhuizing naar een gelijkvloerse woning. Dat kan voordelen hebben, maar het eigen huis achterlaten is vaak lastig. Gelukkig is dat meestal niet nodig, en kan het huis ook zodanig worden aangepast dat er prima in te wonen valt.

En dat kan fijn zijn. Ben je gehecht aan je woning, woon je er graag en zou je er eigenlijk willen blijven, dan hoef je dus niet weg. Als je je huis fijn vindt, het in een prettige buurt staat, je een mooie tuin hebt of geweldige buren, zijn dat voldoende argumenten om er zo lang mogelijk te blijven wonen.

In de meeste gevallen is het prima mogelijk de woning zodanig aan te passen dat de trap geen probleem meer hoeft te zijn. Trapliften van Handicare passen op bijna iedere trap, en zorgen ervoor dat een huis met een verdieping net zo comfortabel wordt als een gelijkvloerse woning. Is de aanpassing noodzakelijk, dan is een traplift vergoeding vaak mogelijk. Maar ook zonder deze vergoeding is de plaatsing van een traplift vaak goedkoper dan verhuizen.

Argumenten om wel te verhuizen

Natuurlijk kan de keuze ook de andere kant opslaan, en besluit je toch om te verhuizen. Hieraan ligt vaak meer ten grondslag dan alleen de trap die een hindernis is geworden.

Vaak speelt bij deze beslissing mee dat het huis zelf niet meer helemaal bevalt of niet goed meer past. Het is vaak een beetje te groot geworden om te onderhouden, met veel lege kamers. Dat kan een goede reden zijn om te vertrekken en wat kleiner te gaan wonen. Ook wanneer de buurt geen reden is om te blijven, en er een woning gevonden wordt die bijvoorbeeld dichterbij voorzieningen is gelegen, kan de keuze snel gemaakt zijn.

Het is fijn dat voor de meeste mensen geldt dat de keuze tussen verhuizen of niet een heel persoonlijke kan zijn. Er is voor beide opties iets te zeggen, genoeg redenen om te vertrekken of om juist te blijven. Welke voor jou het zwaarst wegen, dat bepaal je uiteindelijk helemaal zelf.

Show CommentsClose Comments

Leave a comment